At turde se ind i sig selv for at skabe forandring

Smerten styrer livet

Livet som smerteramt er ofte meget ensomt og ofte føler man, at man lever i sit eget ensomme univers, hvor stress og pres, akutte problemer hober sig op og man kan ikke se, hverken håb eller løsninger forude – foruden at smerten styrer ens liv.

Som smerteramt handler det også om en konfrontation og erkendelse af de eksistentielle spørgsmål og udfordringer, som livet nu bringer og hvordan man forholder sig til de følelser og tilstande, man havner i.  Livet gik jo slet ikke som man forventede… og ”hvorfor lige mig?”

At blive ramt af uheld, eller en lidelse, som medfører kroniske smerter – måske også hvor vores etablerede sundhedssystem har givet op overfor, har stor betydning for ens liv og pludselig er man havnet i en form for eksistentiel krise og måske havnet i en depression, sorgtilstand – er stressramt, traumatiseret, stigmatiseret og ensom.

Hvad stiller man så op? – I vores samfund, hvor der er stort fokus på at være perfekt, (Facebook er et godt udstillingsvindue til det) og der stilles store krav til at være effektiv, godt uddannet, have styr på økonomien, være den perfekte forælder og have velfungerende børn – ja der rammer krisen rigtigt hårdt. Når man pludseligt rammes af sygdom, måske uden forsørgelsesgrundlag eller på en lav overførselsindkomst, måske uden diagnose og forklaringer, kan det i høj grad være med til, at man havner på meget dybt vand og i krise.

Tanker, følelser, handlinger og reaktioner ender i kaos

Man kan ikke selv danne overblik og bliver i tvivl om, hvad der er det rigtige og hvad der er det forkerte og hvilken vej man skal gå.

Pårørende, (tidligere) arbejdsgivere, venner og bekendte falder måske fra og stiller kritiske spørgsmål om det nu også kan være rigtigt, at man har så ondt. Det er stigmatiserende og medfører endnu mere ensomhed.

Forstå dine reaktioner

Vi kan påvirke, hvilken indflydelse vi lader følelserne få. Ved at forstå, hvorfor vi reagerer, som vi gør, bliver det lettere at acceptere vores reaktioner og følelser. Det bliver lettere at integrere følelserne i vores liv på en måde, hvor de ikke bliver for dominerende. Så kan vi stadig have fokus på det, som er værdifuldt.

I bogen: Smerte er fantastisk kommer jeg ind på, hvad du selv kan gøre for at blive bedre til at få styr på tanker, følelser og handlinger.