Hvad er nociception?

 

Hvad er nociception?

Nocer = betydning fra latin: At gøre ondt

Nociception er defineret af IASP (international association of the study of pain): Aktiviteter, der afkoder skadelige stimuli.

Selve processen med at sensorer fra det perifere nervesystem sender signaler til det centrale nervesystem kaldes for ”nociception”, og det er reelt ”forsendelse og modtagelse af besked om fare”.

Hele din krop indeholder billioner af sensorer, der konstant sender meddelelser/signaler til hjernen om situationen og tilstanden i kroppen og omgivelserne. Disse signaler er elektroniske/kemiske signaler/impulser. Din krop har masser af disse sensorer spredt over det hele: led, muskler, ligamenter(ledbånd), bindevævet, hud osv. Disse mange sensorer sender konstant trillioner af signaler til hjernen.

Der sker konstant ”nociception” – og kun nogle gange ender det med at blive til en smerteoplevelse. Hjernen tolker signalerne ud fra erfaringer, forventninger, følelser og viden i det hele taget og vælger, om der skal føles smerte eller ej.

Disse signaler er IKKE smertesignaler!

  • Smerte er noget ganske andet.
  • Smerten laves af hjernen – 100% af tiden – uden undtagelser
  • Dette betyder, at der kan være faresignaler, endda mange, men at der stadig ingen smerte føles
  • Du kan have en skade og stadig ingen smerte føle. Eksempel med sportsfolk, der får en skade under en konkurrence, som fortsætter og først bagefter finder ud af, at de har en voldsom skade.

Din krop kan altså ikke sende smertesignaler til hjernen – kun alarmsignaler og impulser

Smerte laves i hjernen

Nociception er den mest almindelige årsag til, at der kan føles smerter, men er ikke ensbetydende med, at der føles smerte. F.eks. kan man via egen tankegang opleve smerte og der er fantastiske historier fra mennesker, der har oplevet stor skade: F.eks. en surfer, der fik bidt benet af, af en haj, men kun mærkede et lille stød, fordi han havde mere travlt med at komme i sikkerhed og det var hjernens vurdering af, hvad der var vigtigst – nemlig at komme i sikkerhed.

Nociception er ikke nødvendig for, at der kan føles smerte

Hvad er forskellen på nociception og smerte?

Forskellen på nociception og smerte kan være svært at forstå. Grundreglen er, at ”smerte er det, man oplever, og nociception er det, vi kan måle. Eller sagt lidt mere simpelt:

Nociception alene er hverken tilstrækkeligt eller nødvendigt for vi kan opleve smerte. Derfor bør man ikke se smerte og nociception som to sider af samme sag, men derimod som to forskellige, men ofte sammenhængende fænomener.

Her er link til en kort video der forklarer mere om nociception: