Smertesensibilisering

Smertesensibilisering

 

Lyt til podcast med uddrag fra bogen om smertesensibilisering her

 

Sensibilisering – ændringer i nervesystemet

Kronisk skade og/eller smerte kan medføre ændringer i nervesystemet, hvor tolkningen af signaler fra det perifere nervesystem  (”smertesignalet”) forstørres og forlænges. Resultatet er en tilstand af hypersensibilisering, hvor smerten fortsætter og endda kan fremkaldes ved helt ufarlige stimuli. Man ved ikke nok om dette i dag, men der forventes meget ny viden i de kommende år indenfor forskning i lige netop dette område.

Kroniske smertepatienter, der lider af sensibilisering, lider på hver deres individuelle måde og både psykologiske såvel som fysiske faktorer har stor indflydelse på den subjektive oplevelse af smerte. Mennesker, der lider af kroniske smerter, kan nogle gange føle, at de er ved at blive skøre, fordi de rent intellektuelt ved, at en simpel berøring eller bevægelse ikke skal føles så smertefuld, som det er tilfældet ved  hypersensibilisering. Andre gange er det for ved at forstå, at en simpel berøring kan gøre SÅ ondt og de kan tolke det som om, at det er smertepatienten, der er hypokonder eller overdriver, fordi de ikke har nok viden og forståelse om tilstanden, som hypersensibiliseringen forårsager, hos den, der oplever de voldsomme smerter.

Diagnosticering af hypersensibilisering

Der er ikke nogen klare kriterier for diagnosticering af central sensibilisering. Der er ingen nem test eller tjekliste, der kan bekræfte det, for smerte er en helt personlig og subjektiv oplevelse og ikke to kan have sammenlignelige skader og samme smerteoplevelse.

Man skelner mellem central og perifer sensibilisering

Central sensibilisering

Central sensibilisering er en tilstand, hvor nervesystemet påvirkes på grund af både udvikling og vedligeholdelse af en kronisk smertetilstand. Når der opstår central sensibilisering, gennemgår nervesystemet en proces, hvor det accelererer, bliver hyperaktivt og ender med at blive i en tilstand med høj aktivitet hele tiden. Denne vedvarende tilstand kan efterfølgende være med til at vedligeholde smertetilstanden efter, at den oprindelige skade er helet.

Central sensibilisering er også associeret med kognitive problemer, såsom besvær med koncentration og dårlig korttidshukommelse. Central sensibilisering hænger også ofte tæt sammen med øget niveau af følelsesmæssig stress, lidelse, – i særdeleshed angst. Eftersom nervesystemet er på konstant overarbejde, har det også indflydelse på følelserne og får meget ofte også indflydelse på ens selvopfattelse i relation til  sygdommen og ændrede ”roller” og opførsel og opfattelsen af ens egen identitet.

Inden for det psykologiske felt kan tidligere traumatiserende oplevelser, hvor smerte har spillet en rolle og vigtigheden af disse oplevelser, have stor indflydelse på, hvordan sensibiliseringen udarter sig. Ligeledes har den måde man tackler smerter på stor indflydelse, såvel som ens mentale tilstand. Det kan ændres fra situation til situation. Hukommelse og hjernens plasticitet spiller også en væsentlig rolle.

Perifer sensibilisering

Neuroner i en nerve er meddeler af signaler og kan ydermere også være med til at vedligeholde signalet til centralnervesystemet. Når der er et sted i kroppen der er skadet, dannes der flere sensorer på det skadede sted. (C-fibers.) Nogle af disse sensorer kan påvirkes ved mekanisk stimuli, nogle ved mangel på blodgennemstrømning, andre ved påvirkning af stress neuropeptider (adrenalin f.eks). Hvis der er mange sensorer, der påvirkes i nerveenderne, vil det ”tænde” og sende alarmsignaler til hjernen.

Du kan læse meget mere om smertesensibilisering, allodyni, hyperalgesi og CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) og meget mere i bogen: Smerte er fantastisk

 

Forskning i brug af opioder og sammenhæng mellem udvikling af Hyperalgesi mm på grund af brug af opioder. Link til artikel her